Træthed et velkendt problem:

Rigtige mange danskere lider dagligt af træthed. Det korrekte antal vides ikke, men man kan gætte, at hver dansker på et eller flere tidspunkter i sit liv har lidt af ualmindelig træthed.

Symptomet træthed:

Når man er træt, er der oftest en årsag til det. Den logiske årsag er manglende søvn. Men hos flere danskere er der langt mere alvorlige grunde til at trætheden er opstået. Træthed bør altid tages alvorligt. Man bør aldrig tøve med at kontakte egen læge, især ikke hvis trætheden fortsætter trods ens søvnbehov er dækket.

Årsager til træthed:

I det følgende er opremset nogle af årsagerne til træthed:

  • Kræft
  • Depression
  • Nyreproblemer
  • Jernmangel
  • Medicinbivirkninger
  • Infektioner
  • Tarmsygdomme
  • Stofskifte sygdom
  • Diabetes

Det vil altid kræve en grundig lægeundersøgelse, før årsagen til trætheden kan opklares. I nogle tilfælde skal man have taget blodprøver, tarmprøver eller have foretaget et generelt sundhedscheck. Det er meget almindeligt, at man enten taler med en læge eller en konsultationssygeplejerske vedrørende livsstil, såsom alkohol, rygning, arbejde og stress. Det er ikke for at afhøre dig, men blot for at kredse ind omkring årsagen.

Henvendelser:

I ca. 10 % af lægernes konsultationer indgår træthed som et symptom. Man estimerer at omkring 60 % af henvendelserne skyldes psykiske problemer. Det kan være alt fra stress til depression eller angst. Ca. 20-25 % skyldes somatisk sygdom (sundhed.dk 2014).

Invaliderende:

Trætheden kan være invaliderende på det enkelte menneske. Man mister energi og måske også appetitten. Man kan endda være flov over ikke at kunne klare en almindelig arbejdsdag eller almindelige opgaver i hjemmet. Ofte tror folk at træthed skyldes for lidt søvn. Det er rigtig ærgerligt for den enkelte, som måske lider af en alvorlig psykisk eller fysisk sygdom. En klassisk årsag til træthed kan fx være stort arbejdspres eller økonomiske problemer. Det er meget almindeligt, at man ligger vågen om natten og tænker over en eller anden løsning på disse problemer. Det handler derfor ikke kun om at give slip og falde i søvn, men også om at udrede den pågældende årsag.

Kilder:

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/generelt/symptomer-og-tegn/traethed/