Er du ofte ualmindeligt irriteret?

Irritabilitet er en velkendt tilstand som mange ofte føler, og er en meget normal del af danskernes hverdag. Der er oftest ikke noget man bør være bekymret over, da det er en del af det med at være menneske, og noget mange kommer til at opleve.

Symptomer på irritabilitet

Irritabilitet opleves ofte ved udefrakommende stimuli, som personen ikke føler han/hende er i kontrol over. Disse oplevede stimulis kan derved skabe en fysiologisk reaktion, som derved kan skabe øget vrede eller frustration. Tilstanden skal derved ses som en reaktion på udefrakommende påvirkninger, som irriterer personen og derved skaber denne tilstand.

Årsager til at man er ualmindeligt irriteret:

  • Angst 
Depression
  • Stress
  • Søvnforstyrrelser
  • Sygdom
  • Smerte
  • Sult
    Udmattelse

Der er her beskrevet nogle fysiologiske og psykologiske tilstande som kan øge ens irritabilitet. Dog kan det også skyldes andre stimuli som herunder tæller miljømæssige, situationsfornemmelse, sociologiske og følelsesmæssige.

Der er dermed mange faktorer, som kan gøre at man ofte bliver irritabel, dog skal man være påpasselig med hvis følelsen føles kronisk og man bør der søge læge.

Hvordan diagnosticeres tilstanden

Hvis du oplever unormal irritabilitet hvor du er irritabel over de mindste påvirkninger, er det en god ide at søge læge. Lægen kan ud fra din sygdomshistorie, medicinforbrug og psykologiske forhold få et indblik i årsagen til tilstanden. Ud fra en blodprøve, urinprøve og fysisk undersøgelse kan han derved også få et nærmere indblik i hvad årsagen kunne være.

Man tjekker efter visse hormoner, hvor man ud fra dem kan se om der er en homornel ubalance som derved kan medføre at man døjer med symptomerne.

Man ser også om du kunne have diabetes, hvor man kigger på glucose niveauet i dit urin. Hvis man har diabetes, har man svært ved at regulere ens insulin niveau, som er med til at styre blodsukkeret. Ved ekstreme ændringer i blodsukkeret, kan man blive irritabel.

Hvordan behandles irritabilitet

Som ved mange andre psykiske lidelser, er det bedst at behandle årsagen til din irritabilitet, eller finde det der forsager den.

En psykolog kan komme til bunds i dine symptomer, hvis de skyldes noget psykisk. Han kan også hjælpe dig, ved at give dig værktøjer som kan styre dit humør.
Du vil også sammen med ham, kunne snakke om du måske skulle have medicin som derved kan hjælpe dig med at styre dit humør.

Kilde:

http://www.healthline.com/symptom/irritable-mood