Mennesker over hele verden lider af fobier i mindre eller høj grad. Det betyder ikke, at der er noget galt med dig, men at du har et problem, som du bør søge hjælp til, hvis det bliver en forhindring i din hverdag. Fobier er et enormt omfattende emne, fordi en fobi kan opstå af mange ting. Fobier bliver hyppigst skabt på baggrund af barndomstraumer.

Hvad er en fobi?

Siden mennesket blev skabt, har følelsen af angst været en indgroet og naturlig del af vores biologi. Vi bliver født med muligheden for at føle angst, så vi kan overleve i naturen. Var mennesket ikke i stand til at føle angst, ville vi ikke flygte i farlige situationer, og således ville vi ikke have overlevet i tusindvis af år.

Derfor er angst en helt naturlig og fuldstændig automatisk reaktion hos alle mennesker. Fremkaldes angst af noget farligt, er det derfor en sund reaktion. Hvis angsten, derimod, fremkaldes af noget irrationelt og ufarligt, kan det dog være en fobi, som du bør søge behandling for.

Hvilke fobier findes der?

araknofobi

Én af de mest almindelige fobier er araknofobi, som betyder, at man er bange for edderkopper. Denne fobi er meget udbredt og med god grund, da mange edderkopper er giftige. Frygten for edderkopper kan derfor være både sund angst eller en fobi.

Er du udelukkende bange for giftige edderkopper, har du højst sandsynligt ikke en fobi. Er du derimod bange for alle edderkopper og oplever angst, hvis du ser en lille ufarlig edderkop, kan det være en fobi, som du skal lære at håndtere.

Er det farlige dyr er det naturligt, men er det en irrationel frygt bør du, som sagt, overveje behandling. De nævnte fobier er bare en lille del af et kæmpe spektrum. Man kan opleve angst for de mindste og mest usandsynlige ting, og hvis dette er tilfældet, har du højst sandsynligt en fobi, som er en usund reaktion.

klaustrofobi og højdeskræk

Andre udbredte fobier er klaustrofobi og højdeskræk. Disse to fobier er ofte fremkaldt af traumer. Har du oplevet en farlig situation i et lille indelukket rum eller fra en høj afstand, kan det således resultere i en fobi. Derudover er fobi for dyr meget hyppigt. Det gælder blandt andet fugle og hunde.

Hvilke fysiske og psykiske symptomer har en fobi?

Der er to forskellige symptomtyper på fobier. Der er de psykiske symptomer og de fysiske symptomer.

Det hovedsagelige psykiske symptom på en forbi er følelsen af angst ved synet af det objekt, som fremkalder fobien. Angsten fremkommer ofte i form af en panisk reaktion. Den paniske reaktion er irrationel, men den føles samtidig meget virkelig. Andre psykiske symptomer kan være følelsen af at være magtesløs, følelsen af at miste kontrol, følelsen af at være udenfor sin egen krop og dødsangst.

De fysiske symptomer inkluderer vejrtrækningsproblemer, svedeture, rysteture og svimmelhed. Derudover kan man få ondt i brystet og et hurtigt bankende hjerte. Oplever du disse fysiske symptomer, hvis du føler angst og noget irrationelt, har du med stor sandsynlighed en fobi. Det er, som sagt, ikke farligt, men det kan være et seriøst problem, når du skal have din hverdag til at køre problemfrit rundt.

Det er vigtigt at understrege, at, på trods af det irrationelle aspekt, er panikangsten meget virkelig for personen, som føler den. Det betyder, at du ikke er skør, men blot har en anden form for angstreaktion end andre. Hvis det resulterer i, at du er nødt til at foretage ændringer i din hverdag for at overkomme fobien, er det usundt, og det skal konfronteres på den ene eller anden måde.

Hvad er en god behandling for ens fobi?

Netop forbi mange fobier opstår som resultat af traumer eller andre psykiske lidelser, er psykoterapi en anerkendt behandlingsform. I psykoterapi kan du snakke med i psykiater om dine følelser omkring fobien, og dermed konfrontere den. Det første skridt er at erkende. at du har en fobi og åbne op omkring det.

Psykoterapi: Netop dette kan du opnå gennem psykoterapi. Desuden kan du igennem psykoterapi lede efter årsagen til din fobi. Finder du årsagen, kan fobien behandles ved at tage fat på dens oprindelse. Er dette et barndomstraume, kan din psykiater hjælpe dig med at bearbejde traumet og derigennem formindske fobien. Derudover har hypnose vist sig at være en effektiv behandlingsform.

Hypnose: Kan fungere som en behandlingsform for fobier og tvangstanker, fordi den bearbejder din underbevidsthed. Hverken psykoterapi eller hypnose har dog et videnskabeligt grundlag, og det kan derfor ikke dokumenteres at være effektivt for alle.

 

 

En helt anden type behandlingsform er noget så simpelt som at se frygten i øjnene og overkomme den. Dette kan du selv gøre. Du kan starte langsomt og tage det i små etaper. Start, for eksempel, med at se på billeder af dit ”fobi-objekt”, og kom langsomt tættere og tættere på det. Du kan langsomt vende sig til, at det ikke er farligt, indtil du til sidst kan se det i øjnene.