Angst er et vidt begreb og for dem der ikke kender  til tilstanden,  kan det være svært at forklare da mange tror at angst blot er at være bange. Desværre dækker ordet over en bred vifte af tilstande, såvel fysiske som psykiske. Der findes mange former for angst, som spænder lige fra eksamensangst til separationsangst.

Angst dækker derfor over en tilstand hvor man oplever en rækker psykiske og fysiske symptomer, som kan komme helt ind på livet af den ramte og gøre at man får svært ved at få en hverdag til at hænge sammen.

Hvad forsager disse symptomer?

Dengang vi boede i huler havde kroppen en forsvarsmekanisme, hvor vi fik et ekstra boost når der var fare og vi enten var nød til at flygte eller kæmpe. Den samme forsvarsmekanisme har vi i dag, og når din hjerne tror man er i fare, bliver der sendt signaler fra hjernen, og ned gennem nervesystemet til forskellige dele af kroppen.

Der bliver udgivet stresshormoner (som adrenalin) ud i kroppen. Hvilket gør at din krop kommer i alarmberedskab, dette er en god metode hvis du skal ud og løbe 200 meter, dog hjælper det ikke meget i dagens verden, hvor det er svingninger i aktiekursen der kan udløse angsten.

Bør man tage en angst test?

Da mange af symptomerne er nogle du også vil kunne opleve i stressede perioder, og der vigtigt at du er sikker på hvorvidt du har angst. Man kan derfor lave en angst test, som belyser nogle af de problemer, der kan give angst. Man skal dog tage de test med et gram salt, da nogle kan være misvisende og da man kan overdrive de svar man sætter.

Hvis du er i tvivl er det derfor vigtigt at du opsøger din læge, med henblik på at få en samtale med opfølgende angst test.

Du kan se en oversigt over angst teste her

Hvilke typer af angst findes der?

Generaliseret angst

Generel angst dækker over begrebet hvor man lider af konstante symptomer såvel fysiske som psykiske. Man lider af konstante bekymringer og frygt, som distraherer en i at få en normal hverdag til at hænge sammen. Dette kan ses psykisk hvor man bekymre sig meget, og har følelsen af angst.

Fysisk ses det ofte som søvnløshed, maveproblemer, rastløshed og træthed. 
Generaliseret angst er for mange den værste form for angst, da man ikke får mange pauser og konstant er bekymret og udmattet. Man har ved denne angstform svært ved at sove og er hele tiden låst fast i sin krop og psyke.

Hvordan behandles generaliseret angst?

I behandlingen mod generaliseret angst vil man oftest blive behandlet med medicin mod depression/angst. Undersøgelser viser desuden at kognitiv adfærdsterapi, er behjælpelig mod tilstanden.

Panik angst

Som navnet siger er panik angst en panisk tilstand, hvor man pludselig bliver grebet i et situation hvor angsten går igennem hele kroppen helt uventet. Man får

Hvordan behandles panik angst?

Panikangst kan behandles med kognitiv terapi, hvor man analyserer, hvilke tanker og forestillinger man har i forbindelse med angsten. Nogle vælger at få både medicin og psykoterapi mod panikangst, fordi angsten er så voldsom at de vil gøre alt for at få den til at forsvinde så hurtigt som muligt. Man regner med, at mellem én og fem procent af alle danskere på et tidspunkt i deres liv vil opleve panikangst.

Agorafobi

Agorafobi er en lidelse hvor man får angst udenfor hjemmet, typisk når man er alene. Det kan ramme i køen i supermarkedet eller når man står i bussen. Man er angst for ikke at kunne slippe ud, og føler sig fastlåst. Man siger at ca. 2 procent af danskerne lider af denne type af angst.

Hvordan behandles Agorafobi?

Lidelsen behandles med kognitiv adfærdsterapi som er effektivt mod agorafobi og panikangst. Der vil man få viden om selve lidelsen og de symptomer der kan komme og hvordan de udvikles. Man går desuden også i dybden med de forestillinger man har om selve panikanfaldet, så man bedre kan håndtere de situationer der forsager anfaldende.

Socialfobi

Vil for alt i verden ikke være pinlig og blive set af andre. Man er bange for at man bliver dårlig, har svært ved at spise sammen med andre. Man vil ikke bemærkes, og holder sig væk fra sociale arrangementer. Man føler at folk dømmer en og at man konstant bliver kritiseret af andre.

Hvordan behandles socialfobi?

Man kan få adfærdsterapi, hvor man træner sig i at være sammen med andre mennesker. Det kan f.eks. foregå i grupper sammen med andre, der har de samme problemer, hvor man øver sig i det, der er svært, f.eks. at spise sammen, snakke med andre eller holde foredrag for hinanden.

Enkelfobi

Lidelsen her drejer som at have stor frygt for enkelte ting, som kan være alt lige fra dyr, ting, aktiviteter hvor der indeholder lidt til ingen fare. Man er bange for at alt kan gå galt, og prøver derved at undgå de situationer. Det kunne eks. være situationer hvor man skal op at flyve, under vand eller højt op.

Hvordan behandles enkelfobi?

Enkelfobi behandles med adfærdsterapi, hvor det handler om gradvist at kunne udsætte sig selv for de ting man har fobi for. Man forestiller sig derved ens frygt, hvor man starter med det man mindst frygter og gradvist arbejder sig op. Man kan derved øge indsatsen og gradvist bliver udsat for sin frygt.

Er angst og depression det samme?

Man kan ud fra symptomerne se ligheder mellem de psykiske lidelser, og mange som lider af angst får også depression på et tidspunkt. Man tror også at de to lidelser udspringer fra det samme, hvilket er med til at forklare hvorfor de ligner hinanden. En depression kan derfor også gå ind og forværre angsten og omvendt, og man bør derfor søge hjælp for begge.

Hvilke symptomer opleves ved angst?

Almindelige fysiske symptomer på angst omfatter:

 • Forøget puls
 • Lettere ved at svede
 • Ondt i maven
 • Svimmelhed
 • Hyppig vandladning eller diarré
 • Åndenød
 • Muskelspændinger
 • Hovedpine
 • Træthed
 • Søvnløshed

Almindelige psykiske symptomer på angst omfatter:

 • Følelser af frygt eller skræk
 • Problemer med at koncentrere sig
 • Anspændt og nervøs
 • Man tænker det værste i alle situationer
 • Irritabilitet
 • Rastløshed
 • Ser efter tegn på fare
 • Følelsen af at være tom i sindet

Spændingssymptomer:

 • Muskelspænding eller -smerte
 • Rastløshed, vanskelighed ved at slappe af
 • Psykisk spændingsfornemmelse
 • Følelse af synkebesvær

 

Kilde:
http://www.patient.co.uk/health/generalised-anxiety-disorder-leaflet
http://www.helpguide.org/mental/anxiety_types_symptoms_treatment.htm